Brian Smiths gate 8, 7045 Trondheim +4791141401 oyrisan@gmail.com

Sverming

Høythengende bisverm
Denne svermen hadde satt seg rundt stammen på et grantre

Bier? Veps? Humler? Sverm?

Det er rimelig lett å se forskjell på bier og humler, selv om begge har pels, Humler er betydelig større og tykkere enn biene. Humlene er også mer hårete enn biene.

Det er vanligere å ta feil av bier og veps. Vepsen er raskere og mer aggressive enn bier. Biene oppdager ganske fort at du ikke er en blomst med nektar og flyr sin vei. Vepsen har en annen agenda, og kan bli hengende rundt mye lenger. Veps interesserer seg også for menneskemat og drikke, mens biene er betydelig mye mer kresne. Den letteste måten å se forskjell på bier og veps er ved å se på om de er lodne eller ikke. Bier har pels, mens veps har et helt glatt skall.

Bier som svermer

Bier svermer, og det er en helt naturlig del av deres reproduksjon. Når bien svermer lager de en ny dronning og den game dronningen tar med seg halvparten av bifolket og drar på jakt etter ett nytt sted å bo.

Når biene forbereder seg på å sverme spiser de så mye honning som de makter, slik at de har niste fram til de får etablert seg på et nytt sted. All denne maten gjør at de er fredelige. De er ofte så mette at de ikke engang klarer å bøye kroppen for å kunne stikke. De er veldig ensporet opptatt av å fine et nytt sted å bo og bryr seg veldig lite om mennesker.

Bisverm i nærheten

Det er ikke alle som setter pris på å få tusenvis av bier i nærmeste tre, men det fins hjelp å få. Hvis du observerer en bisverm kan du gjøre følgende:

Høyt henger den og vanskelig var den å få ned
Det måtte litt utstyr til for å få fanget inn denne svermen som hadde satt seg høyt oppe i et grantre.
  • Sjekk at det faktisk er en bisverm. I korte trekk: bier har pels, veps har glatt skall. Bier som svermer danner en tett klynge.
  • Ta kontakt med en lokal birøkter for å finne ut om det er noen som kan komme og fjerne svermen. Jeg hjelper gjerne til i Trondheimsområdet hvis jeg har anledning (send meg en melding på 91 14 14 01).
    Fylkeslokallagene kan du finne på:  http://www.norbi ed-danmark.com.no/fylkeslokallag.cfm
  • Ta et bilde og send det til birøkteren slik at han kan vurdere om det er gjennomførbart, og ta med seg rett utstyr til jobben.

En birøkter kan ofte prøve å redde svermer, mens skadedyrutrydderfirmaene ofte ikke har andre muligheter enn avliving. Svermer som sitter for vanskelig må tas hånd om skadedyrutrydderfirma.